Squarespace eller Wordpress

Skal du til at vælge platform til din nye hjemmeside? Hvornår er den ene så bedre end den anden?

Selv er jeg ikke i tvivl. For jeg har arbejdet med både Squarespace og Wordpress “behind the scenes” i mange år.

Jeg vil lige sige, at jeg hverken er sponsoreret af eller gift med hverken den ene eller den anden af disse platforme. Jeg har skrevet indlægget for at give svar til dette ofte tilbagevendende spørgsmål, og for at give et bedre billede og et bedre beslutninggrundlag til dem, der skal til at vælge platform.

Mange vælger fx WordPress uden nærmere kendskab, fordi de fx kender de nogen, som har sat deres hjemmeside op her, eller også har de fx hørt, - at den er gratis, - at det må være den bedste platform siden så mange hjemmesider er lavet i Wordpress, og sidst, men ikke mindst, - at man kan alt med WordPress.

Og dette er sådan set ikke forkert, men så enkelt er det ikke.
- Det kommer nemlig helt an på hvad slags hjemmeside du gerne vil have sat op, hvilke krav du til hjemmesiden og dine forudsætninger for webdesign og dit budget.

Generelt har begge platforme været under stor udvikling i de senere år, men der er stadig markante forskelle som gør, at du skal vælge den ene fremfor den anden. Her kommer de vigtigste forskelle til pro og kontra overvejelser og konklusioner.


Den korte/konkluderende version

Hvis ikke man er en stor virksomhed med et meget stort budget, så giver WordPress ingen mening, - kun dårlige hjemmesider.

Efter at udarbejdet en del hjemmesider i WordPress og flyttede jeg også min egen hjemmeside hertil for et par år siden. Den havde ellers “boet” hos Squarespace i en del år, men jeg var nysgerrig på, om WordPress over tid virkelig kan så meget mere, - hvad det koster alt i alt, og om funktionerne holder uden for meget vedligeholdelse.
Konklusion: Jeg har netop flyttet min hjemmeside tilbage til Squarespace igen.

Behøver jeg at sige mere?
Ja… Læs videre, jeg er sikker på, at du bliver positivt overrasket.


Squarespace eller WordPress til din hjemmeside. Læs om min erfaring med begge platforme.?

Den lidt mere uddybende version

GRATISMYTEN
Man kan sige, at en gratis WordPress-side er som at få en bil med cykelmotor. Du kan ikke ret meget med gratisversionen, og den kan kun rumme en meget lille hjemmeside med meget lidt trafik, før du også skal betale ekstra her.

Andre eksempler

  • Lige så snart du vil opgradere bare en lille smule på professionelt design eller funktioner med ordentlige plugins, så koster det ekstra. Det er der ikke mange der ved eller tager højde for.

  • Fx shopfunktionen, - når alle plugins, betalingsløsning og betalingsgateway tages med, koster den en del mere i WordPress end Squarespace.

  • Eller fx at tilknytte et mailsystem som ActiveCampaign til WordPress, koster faktisk næsten fire gange mere (!) end hvad du skal betale for hele ”starter” hjemmeside-pakken på Squarespace. Se alle Squarespace priserne og her og læg mærke til alle de funktioner du får med.
    *I øvrigt har Squarespace også et indbygget mailsystem, der kan det samme, men det koster 6 x mindre sammenlignet. Og så har du det hele samlet ét sted.

  • Derudover får du med Squarespace et gratis SSL-certifikat, for at din side bliver registreret som en sikker hjemmeside på internettet. Det betalte jeg over 500 kr. om året for hos det webhotel, hvor jeg havde min WordPress-hjemmeside.

SKALERBARHED
Ja, med WordPress kan du “alt”, - det er rigtigt. Det er fordi WordPress er åben for programmering i “roden”. Men det koster at få en hjemmeside kodet. Og udover store virksomheder med store hjemmesider med mange sider og brug for mange specialfunktioner - og rigtig meget indhold -, er dette slet ikke relevant.

Disse hjemmesider bliver oftest programmeret fra bund og ofte fra en pris på 100.000 DKK. Virksomhederne må derudover afsætte ressourcer til daglig vedligeholde deres WordPress-side, hvilket er nødvendigt for at den kører ordentligt.

Squarespace er også skalerbar, og det er vigtigt! For det betyder, at du kan begynde med en lille, men professionel hjemmeside og gradvist udvide den, når din virksomhed vokser sig stor. Lige fra shop, automatiske nyhedsbrev udsendelser til kursusplatform. Og alt er implementeret inden for samme platform og dine designindstillinger. Udvidelser af funktionerne er nemme for alle at håndtere selv. Og det hele til en forholdsvis god pris, sammenlignet med de fleste andre (inkl. WordPress) platforme.

PLATFORMENES BAGGRUND
WordPress er udviklet som en Open Source platform for bloggere for over 30 år siden. D.v.s.at den er oprindeligt udviklet med kodning af tusinder mennesker over hele kloden, hvilket er fantastisk, men på sigt blevet en ulempe i forhold til udvikling og sikkerhed. Af denne grund er antallet af brugere af WordPress, som var den mest foretrukne platform på verdensplan, nu faldende.

Squarespace har knap så mange år på banen og er udviklet af en gruppe af de bedste udviklere i USA, som ville starte en mere sikker platform på et mindre ”rodet” grundlag, og er derfor meget mere tidssvarende og især brugervenlig. Platformens popularitet er stærkt voksende efterhånden som kendskabet til dens avancerede værktøjer og funktioner bliver mere udbredt. Squarespace kan derfor ikke sammenlignes med en platform som fx Wix, der er en god platform for begyndere.

OPDATERING AF PLATFORMEN
WordPress laverstadig løbende opdateringer,men det kræver, at du selv vedligeholder dem. I denne forbindelse bliver du altid bedt om at tage en sikkerhedskopi først, fordi risikoen for at din hjemmeside ”vælter” er høj.

Squarespace kræver ingen vedligeholdelser eller manuelle opdateringer, som du skal sørge for. Det gør de.

SIKKERHED
WordPress er kendt for at være sårbar. Dels pga. at den er bygget på et OpenSource system og dels fordi der er så mange plugins fra så mange forskellige udviklere, som i øvrigt tit konflikter med hinanden og får hjemmesiden til blive langsom og endda til at “gå ned”. Så sikkerhed i WordPress er til en vis grad også dit ansvar, bl.a. med betalte plugins for at gardere dig, plus at du skal/bliver nødt til at tage sikkerhedskopier med jævne mellemrum.

Sikkerhed i Squarespace-platformen er derimod kendt for at være en af de bedste, for at beskytte dine data og din hjemmeside mod trusler som malware og DDoS-angreb. Squarespace arbejder kontinuerligt på at vedligeholde og udvikle platformen for at være på forkant med tidens udfordringer og du skal/behøver ikke selv gøre noget. 

DESIGN
WordPress - Hvis du ikke kan kode selv, skal du enten hyre nogen til at gøre det, eller betale for et pagebuilder abonnement som fx Elementor eller Divi.

Squarespace udvikler sig hele tiden, og har efterhånden omfattende state of the art designfunktioner på platformen uden at brugere skal ud i kodning, medmindre de gernevil og kan. Individuel og helt unik opsætning med kodning er også muligt her, og som erfaren Squarespace-designer, kan man efterhånden også stort set lave alt i Squarespace, sammenlignet med WordPress. Pga. alle fordelene bruger mange store virksomheder mere og mere Squarespace-webdesignere og udviklere til at udarbejde deres special designede og unikke hjemmesider.

SUPPORT
Når du administrerer din hjemmeside, kan der opstå spørgsmål og problemer. Squarespace tilbyder fremragende kundesupport via e-mail og live chat. De har også et omfattende hjælpecenter med vejledninger og tutorials, der kan hjælpe dig med at løse eventuelle problemer, du måtte støde på.

Når du får problemer med din WordPress-side, så skal du selv opsøge løsninger hos professionelle WordPress konsulenter og udviklere eller søge på nettet.

SEO
Med Yoast SEO plugin, - især Premium opgraderingen, er det en ren fornøjelse at arbejde med WordPress.

Squarespace er også kendt for at håndtere SEO udfra dit indhold hvis du ikke selv får gjort noget. Der er dog stadig mulighed for at optimere bl. andet med felter hvor du kan indsætte SEO title og SEO description. Hvis man følger vejledningen og tager sig tid til at arbejde med det, så opnår man også gode resultater her,- uden ekstra betaling. Jeg må også konstatere at efter jeg er vendt tilbage til Squarespace, så rangerer mine søgeord langt bedre i Google

På et tidspunkt arbejdede jeg på et større Squarespace-projekt sammen med en SEO-ekspert, som var meget skeptisk over for at skulle arbejde med SEO i Squarespace, men som han sagde efter nærmere bekendtskab med Squarespace ”jeg bukker mig støvet, - det er fremragende”.


Med SEO-ekspertens fine udtalelse om Squarespace, afslutter jeg denne gennemgang af “pro og kontra” for Squaspace og WordPress og håber, at du er blevet lidt klogere på hvilken platform, der passer bedst til dig.


ELLER ER DU STADIG I TVIVL OG HAR DU SPØRGSMÅL?
Så er du velkommen til at kontakte mig

 
 

Tak fordi du kigger forbi og følger med her!

FÅ FLERE TIPS & GODE RÅD DIREKTE IND I DIN POSTKASSE

Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet nu,så får du sendt en freebee med gode tips til opstart af en ny hjemmeside

 
Designcoach

Designcoach by Angela Lund is a dedicated design agency specializing in creative web design and brand identity.

designcoach.dk
Forrige
Forrige

Tips til fotografering af billeder til din hjemmeside

Næste
Næste

Ny hjemmeside? Undgå disse fejl & få 10 gode råd